Goedemorgen! Dit zijn de zaken die je vandaag in elk geval moet weten.

1. De prijs van miljoenenwoningen stijgt het hardst in… Leiden

Bij miljoenenwoningen denk je al snel aan Wassenaar, Het Gooi en Amsterdam. Dat klopt ook, zo blijkt uit onderzoek van databureau Calcasa.

Het aantal koopwoningen van meer dan een miljoen euro is het afgelopen jaar gestegen tot een recordniveau van 42.300. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. De duurste miljoenenwoningen vind je in Wassenaar en de meest miljoenenwoningen staan in Amsterdam.

Maar als je kijkt naar de prijsontwikkeling van miljoenenwoningen dan spanden Leiden en de Bollenstreek in 2017 de kroon, met een gemiddelde plus van 13,4 procent voor miljoenenwoningen.

2. Publiekswissel bij Ahold Delhaize: Dick Boer maakt plaats voor Frans Muller

Het zat er al een beetje aan te komen. Toen supermarktconcern Ahold in 2016 zijn Belgische collega Delhaize overnam, in wat officieel als een fusie werd betiteld. Ahold-topman Dick Boer werd de baas van het gecombineerde bedrijf en topman Frans Muller van Delhaize werd de nummer twee.

Donderdag maakte Ahold Delhaize bekend dat Boer per 1 juli plaats maakt voor Muller. Hij blijft tot medio 2019 nog betrokken bij Ahold Delhaize als adviseur.

3. Liefst 87 miljoen Facebook-profielen buitgemaakt, maar Zuckerberg blijft

Ook de openbare profielgegevens van Nederlandse Facebookers zou bij het controversiële bedrijf Cambridge Analytica terechtgekomen zijn. Het zou gaan om circa 89.000 profielen, zei Facebook woensdag.

Het totale aantal profielen dat Cambridge Analytica 'schraapte' - via een enquête die ook gegevens van vrienden van de invullers opvroeg - staat nu overigens op 87 miljoen, vooral Amerikanen. Een eerdere schatting kwam uit op 50 miljoen.

Overigens vindt topman Mark Zuckerberg nog altijd dat hij de meest geschikte persoon is om Facebook te leiden. "In het leven gaat het erom dat je leert van fouten", zei hij woensdag.

4. Speelt Trump slim spel met handelsoorlog?

Analisten weten zich niet goed raad met de escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, nadat president Trump aankondigde hogere importheffingen te gaan opleggen voor Chinese goederen met een exportwaarde van 50 miljard dollar. China sloeg woensdag met gelijke munt terug.

De hamvraag is of Trump een ideologisch gedreven strijd voert en werkelijk denkt dat het afschermen van de Amerikaanse markt oude industrieën in de VS zal doen herleven. Volgens ING-strateeg Raoul Leering is er ook een ander mogelijkheid: Trump blaft hard, maar wil uiteindelijk gewoon een aantal concessies van handelspartners, zodat de relatieve positie van de VS in de internationale handel verbetert.

Het is nog even afwachten hoe heet de soep gegeten wordt, maar dat Trump een riskant spel speelt, lijdt geen twijfel.

5. Beurskoersen wild op en neer

Onzekerheid over de motieven van de Amerikaanse president zorgde woensdag voor wilde koersbewegingen op de beurs. Op Wall Street boog de Dow Jones-index een verlies van 500 punten in het laatste handelsuur om in een voorzichtige plus. Europese beurzen volgden die lijn donderdagochtend, met een plus van 1,7 procent voor de Amsterdamse AEX-index.

6. Minister Hoekstra wil mogelijk vinger in de pap bij ABN Amro met 'gouden aandeel'

De Nederlandse staat heeft nog 57 procent van ABN Amro in handen, maar het is de bedoeling dat dit belang helemaal wordt afgebouwd. Door de discussie over hoge bankiersbeloningen, naar aanleiding van de afgeblazen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers, kijkt de politiek wel naar manieren om invloed te houden op Nederlandse grootbanken.

In een Kamerdebat gaf minister Wopke Hoekstra van Financiën woensdag aan dat het idee van een 'gouden aandeel' in het geval van ABN Amro een "sympathieke gedachte" is, aldus het FD. Met zo'n speciaal aandeel zou de staat nog invloed kunnen uitoefenen op de salarisontwikkeling bij de grootbank.

7. Advocaat die klimaatzaak Urgenda tegen de staat won, richt zich nu op Shell

Advocaat Roger Cox haalde een grote overwinning in de 'Urgenda-zaak', waarbij de Nederlandse rechter oordeelde dat de regering meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Lobbyclub Milieudefensie heeft Cox nu in arm genomen om olie- en gasreus Shell op eenzelfde manier aan te pakken. Milieudefensie spant een rechtszaak aan om Shell te dwingen zijn strategische beleid in lijn te brengen met het doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.

Shell-topman Ben van Beurden stelde afgelopen maand dat het concern best wil bewegen, maar dat er 'haalbare doelen' moeten worden gesteld wat betreft de energietransitie. "Zelfs als iedereen op stroom (of waterstof) gaat rijden, kunnen we niet zonder gas of olie", zei Van Beurden tijdens de Elsevier-lezing in maart.

8. Huurmoord wordt steeds goedkoper

Volgens minister van Justitie Ferd Grapperhaus toont de oorlog tussen criminele bendes in Amsterdam aan dat de prijs van huurmoorden steeds lager wordt. "Het lijkt erop dat die prijs lager is dan ooit. En nog dalende is", aldus Grapperhaus tijdens een debat over de recente liquidatie van een kroongetuige.

Eerder zei de baas van de Amsterdamse politie al dat huurmoorden tegenwoordig 2.500 euro tot 5.000 euro kosten. Dat is pakweg een tiende van wat enkele jaren geleden gebruikelijk was, aldus Het Parool.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)